TANK-SERVICE biedt duurzame oplossingen voor regenwater

Afkoppelen, gebruiken, infiltreren, bufferen en vertraagd afvoeren van regenwater.

Zie regenwater niet langer als een last of must. Hemelwater is gratis, schoon en zacht en wordt steeds schaarser. Slim en duurzaam benutten is de boodschap. Bent u klaar om om uw hemelwater te hergebruiken?

 

online offerte aanvragen.

Regenwater afkoppelen, infiltreren en hergebruiken. Hoe werkt het?

Regenwater slim gebruiken begint met regenwater afkoppelen van het riool. Na het afkoppelen kun je het regenwater infiltreren, opvangen en op verschillende manieren hergebruiken. We leggen kort uit hoe het werkt.

Regenwater afkoppelen

In de meeste gevallen wordt het regenwater dat op en rondom je huis valt afgevoerd naar het riool. Wanneer je regenwater gaat afkoppelen betekent het dat je het regenwater niet langer afvoert naar het riool, maar het op eigen terrein behoudt. Door het afkoppelen wordt het riool minder belast. Dit is belangrijk, omdat door klimaatverandering het vaker heviger regent en hierdoor het risico op overbelasting van het riool toeneemt. Met wateroverlast als gevolg.
Regenwater op eigen grond laten weglopen is ook goed voor de grondwaterstand. Het water blijft op de plek waar het daadwerkelijk valt, waardoor de natuurlijke watercyclus zoveel mogelijk intact blijft. Dat is goed voor iedereen! Uiteraard moet het regenwater na afkoppeling wel op een goede manier afgevoerd worden, zodat er geen wateroverlast ontstaat. Verschillende oplossingen zijn mogelijk om het regenwater op te vangen en te infiltreren.

Regenwater infiltreren

Infiltreren is het langzaam verspreiden van regenwater in de grond. Hierdoor heb je minder wateroverlast en het is beter voor je tuin! Infiltreren kan.
Een manier is ondergronds infiltreren met een infiltratiesysteem. Een infiltratiesysteem vangt het regenwater op en zorgt dat het water geleidelijk in de grond wordt verspreid. Dit kan met infiltratiebuizen en infiltratiekratten. of met een betonnen put voorzien van perforaties om water geleidelijk te laten infiltreren. Een infiltratiebuis voert water af en verspreid tegelijkertijd het water in de grond. Een infiltratiekrat slaat het water tijdelijk op en verspreidt het. Het krat wordt aangesloten op bijvoorbeeld de regenpijp van je tuinhuis of een put in je terras.
Het infiltratiesysteem werkt alleen als het boven de grondwaterspiegel geplaatst wordt. Bij het aanleggen van een infiltratiesysteem is het belangrijk dat je precies weet hoeveel bergingscapaciteit er nodig is. Dit is in iedere situatie anders. Welke oplossing het beste past bij jouw situatie is afhankelijk van de grondwaterstand, de waterdoorlatendheid van de grond, het dak- of tuinoppervlak dat je wilt afkoppelen en de hoeveelheid neerslag in jouw gebied. Starten met infiltreren?

regen10

Regenwater hergebruiken

Het regenwater rondom het huis kun je goed hergebruiken. Gebruik regenwater voor het sproeien van de tuin, het wassen van auto’s, het doorspoelen van de wc of voor de wasmachine. Heel duurzaam en je bespaart op drinkwaterkosten. Regenwater bevat daarbij minder kalk dan drinkwater wat beter is voor de levensduur van huishoudelijke apparaten.
De eenvoudigste manier om regenwater opslaan en hergebruiken is door een regenton te plaatsen. Wil je het groter aanpakken, dan kun je samen met ons een oplossing op maat ontwikkelen. Denk hierbij aan een zuiveringssysteem, opslagsysteem en pompinstallatie. Hoe het systeem eruit komt te zien, is afhankelijk van hoe en waarvoor je het regenwater wilt hergebruiken. Wij helpen graag bij het samenstellen van een systeem op maat.

Wat levert het op?

Regenwater slim gebruiken levert verschillende voordelen op:

  • Minder wateroverlast
  • Het ontlast het riool, veel gemeenten stimuleren afkoppeling
  • Efficiëntere waterverspreiding is beter voor de tuin
  • Duurzaam hergebruik van water
  • Kostenbesparing op drinkwater

Website by Beels.Be